Bu yazımızda, web sitesi trafiği arttırma için uygulayabileceğiniz etkili yöntemleri derledik. Web site trafiği arttırma için etkili yöntemleri keşfedin. Bahsettiğimiz stratejileri uygulayarak, web site ziyaretçi sayısını önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Web Site Ziyaretçi Sayısını Arttırmak İçin 12 Etkili Yöntem
Web siteniz, kurumsal bilgilerinizi, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve marka mesajınızı hedef kitlenize ulaştırmanın en etkili yollarından biridir.
Ancak yalnızca bir web sitesine sahip olmak, hedef kitlenizin sizi kolayca bulacağı anlamına gelmez.
Google arama sonuçlarında ilk sıralarda görünmeyen bir web sitesi, büyük olasılıkla hedef kitlesi tarafından fark edilmez. 2024 verilerine göre, Google arama sonuç sayfasında ilk sırada yer alan web sitesi, ilgili arama sorgusunun %27,6’sını çeken trafiği alıyor. Bu da ilk sırada yer almanın tıklama oranını yaklaşık 10 kat artırdığını gösteriyor.
Eğer web siteniz Google aramalarında görünmüyorsa, muhtemelen yeterli trafik almıyor ve erişilebilirliğiniz sınırlı kalıyor.
Bu noktada devreye SEO giriyor.
SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu, web siteleri Google arama sonuç sayfasında ilk sıralara taşımak için uygulanan yöntemlerin tamamını ifade eden bir pazarlama stratejisidir. Google aramalarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, web sitenizin SEO optimizasyonunu mutlaka yapmalısınız.
Web sitesi trafiği arttırma konulu bu yazımızda sizlere kolaylıkla uygulayabileceğiniz 10 yöntemden bahsedeceğiz. Bahsedeceğimiz SEO teknikleri sayesinde web sitenizin trafiğini gözle görülür bir şekilde artırabileceksiniz.
Rakiplerinizden Daha Kaliteli İçerikler Paylaşın
Bill Gates’in 1999 yılında söylediği gibi, “içerik kraldır.” Bill Gates bu sözü internette para kazanmayı sağlayan şeyin kaliteli içerik olduğuna dikkat çekmek için söylemişti.
Aynı şekilde, web sitenizin trafiğini artıracak en önemli faktör de kaliteli ve özgün içeriklerdir.
Rakiplerinizden daha iyi, kaliteli ve faydalı bir içerik oluşturduğunuzda, bu içerik kullanıcıların dikkatini çeker. Kullanıcıların içeriğinizi okuması, sayfada daha uzun süre vakit geçirmesi ve daha fazla kişiye ulaşması, web sitenizin SEO performansını doğrudan etkiler. Bu da içeriğinizin arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasına katkı sağlar.
İçeriklerinizi devamlı ve düzenli olarak paylaşmanız çok önemli bir faktördür. Belirli bir içerik stratejisine sadık kalarak içerik paylaşımı yapmak hem kullanıcıların dikkatini çekmenize hem de arama motoruna web sitenizin güncel olduğunu göstermede oldukça etkilidir.
Arama Niyetine Uygun İçerikler Paylaşın
İnternette yapılan her aramanın bir amacı vardır. Bu nedenle içeriğin özgün ve kaliteli olması kadar, arama niyetine uygun olarak hazırlanması da bir o kadar önemlidir. Arama niyetine uygun olarak hazırlanmamış içerikler arama sonuç sayfasında gözükmez ve bu da sayfanızın trafik almamasına, vakit ve kaynak kaybına neden olur.
İçeriğin arama niyetini karşılaması, Google algoritması için en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Bu nedenle bir içerik hazırlamadan önce arama niyetini kontrol etmeniz gerekir.
Bunu yapmak için ise aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Diyelim, “New Balance 530” konusunda bir blog içeriği hazırlayacaksınız. İçeriğinizde New Balance 530 ayakkabıları hakkında bilgiler paylaşmayı düşünüyorsunuz.
İçeriği hazırlamadan önce Google’da aynı konu hakkında basit bir arama yapın.
Karşınıza çıkan web sitelerinin tamamının e-ticaret mağazası olduğunu farkedeceksiniz. Sitelere tıkladığınızda ise sizi ürün bilgilerinin yer aldığı siteler karşılayacak.
Gördüğünüz üzere, bu arama sorgusunu Google bir ticari arama sorgusu olarak görüyor. Gerçekten de bu aramayı yapan kullanıcılar “New Balance 530” modeli hakkındaki bilgileri değil, bu ürünü satan mağazaları arıyor. Bu nedenle bu konuyla ilgili arama sonuçlarında sadece e-ticaret mağazalarına yer veriyor.
Sizin bu konu hakkında bir blog yazısı yazmanız sayfanızın Google aramalarında görünmemesine ve ziyaretçi çekmemesine neden olacaktır.
Bunun yerine alternatif olarak “New Balance 530 Beden Rehberi” tarzında blog yazıları oluşturmak çok daha yerinde olacaktır.
Herhangi bir içerik oluşturmadan önce arama niyetine göz atmak ve arama niyetine göre bir içerik oluşturmak çok daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Arama niyeti ile alakalı daha fazla bilgi ve örnek görmek isterseniz eğer, hazırladığımız videoya bakabilirsiniz.
Rakiplerinizin Anahtar Kelimelerini “Çalın”
İçerik sadece yaratıcı yönleriyle ele alınamaz. İçeriğin SEO’ya uygun şekilde yazılması, doğrudan içeriğin arama motorlarındaki performansını etkiler. İçeriğin SEO’ya uygunluğunu belirleyen en önemli faktörlerden biri ise, anahtar kelime kullanımıdır.
İçeriğinizde sadece tek bir anahtar kelimeye odaklanmak doğru değildir. Mutlaka içerik içerisinde odaklandığınız ana anahtar kelime ile ilgili yardımcı ve alakalı anahtar kelimelere de yer vermelisiniz.
Bunun için çok basit birkaç yöntem vardır. En etkili yöntem ise rakiplerinizin anahtar kelimelerini “çalmaktır.” Eğer rakibiniz sizin de yazmak istediğiniz bir konu hakkında içerik oluşturduysa, onun anahtar kelimelerini çalabilirsiniz.
Bunu yapmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Diyelim ki, “New Balance 530 Beden Rehberi” hakkında bir içerik oluşturmayı planlıyorsunuz. İlk aşamada, Google’da yapabileceğiniz basit bir arama ile bu konuda içerik üreten birisi var mı diye kontrol edin.
Rakiplerinizi tespit ettikten sonra popüler bir SEO aracı olan Semrush ile içeriğin ne kadar trafik aldığını ve hangi anahtar kelimelerle trafik aldığını görebilirsiniz.
Semrush aracına rakip web sayfasının bağlantısını girdikten sonra “Anahtar Kelimeler” ibaresine tıklayın.
Açılan sayfada siz rakip web sayfanın hangi anahtar kelimeler sayesinde içeriğe trafik çektiğini görebileceksiniz.
Bu aşamadan sonrası ise çok kolay. Oluşturacağınız içeriklerde bu anahtar kelimelere yer vermek sizin de o anahtar kelimeleri hedeflemenize yardımcı olacak.
Eğer rakip analizinde daha da detaya inmek istiyorsanız, “SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?” konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.
Doğru Uzunlukta İçerik Paylaşın
İçerik uzunluğu içeriğinizin arama motorlarında kaçıncı sırada yer alacağını belirler. Resmi olarak doğrulanmış bir sıralama faktörü olmasa bile, içeriğinizin uzunluğu içeriğin arama sonuç sayfasındaki performansı ile doğrudan ilişkilidir.
İçeriğin ne kadar uzun olması gerektiği ise konudan konuya değişmektedir. İçerik gereğinden fazla uzun veya kısa olmamalıdır.
“İçerik kaç kelime olmalıdır?” veya “içerik uzunluğu ne kadar olmalıdır?” sorularının net bir cevabı olmasa da, kaliteli bir içeriğin genellikle 1500-2000 kelime arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Herhangi bir konu hakkında içerik yazarken ilk önce arama sonuç sayfasında o konu ile ilgili yüksek sıralama elde eden web sayfalarına göz atın. Bu sayede içeriğinizin ne kadar uzun olması gerektiği ile ilgili bir fikir edinebilirsiniz.
Eski İçeriklerinizi Güncelleyin
Yeni içerikler kadar eski içerikler de çok önemlidir. Web sitenizi yeni içeriklerle zenginleştirirken eski içerikler geri planda kalabilir ve güncelliğini kaybedebilir. Bu nedenle eski içerikleri belirli zamanlarda güncellemek içeriğinizin güncelliğini korumasına yardımcı olacaktır.
Ek olarak, içerik güncelliği önemli bir Google sıralama faktörüdür. 2009 yılında yayınlanan Caffeine güncellemesi ile Google içerik tazeliğinin önemli bir sıralama faktörü olduğunu duyurdu. Bu nedenle 1 yıldan uzun süre önce yayınlamış olduğunuz içerikleri güncellemeniz içeriğinizin mevcut sıralamasını yükseltmesine ve daha fazla insanın karşısına çıkmasına yardımcı olacak.
Eski içeriklerinizi güncellemek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
- İçerikten eski veya güncel olmayan bilgileri yenileri ile değiştirin.
- Tarihleri güncelleyin.
- İçerik içerisinden diğer sayfalarınıza vermiş olduğunuz dahili bağlantıların sayını arttırın.
- İçeriğe yeni görseller ve metinler ekleyin.
Unutmayın, bu adımı uygularken mevcut içeriği baştan sona değiştirmemelisiniz. Sadece yeni birkaç paragraf eklemek, tarihleri düzenlemek, içeriğinizi resimlerle zenginleştirmek yeterli olacaktır.
İçeriğinizde Doğru Başlıklar Kullanın
Meta başlıklar, en önemli SEO faktörlerinden biridir. SEO’ya uygun hazırlanmış bir başlık, içeriğinizin arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesine katkı sağlar. Ayrıca etkileyici bir başlık, içeriği kullanıcılar için daha ilgi çekici hale getirir.
Google SEO başlangıç kılavuzunda sayfa başlıklarının benzersiz, doğru ve kısa olması gerektiğini vurguluyor. Sayfa başlığı resmi olarak kabul edilen bir sıralama faktörü olmasa bile, sayfanızın arama sonuç sayfasındaki sıralamasını belirlemede çok büyük rol oynar.
SEO uyumlu bir başlık yazmak için ise aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz:
- Başlıklarınız uzun olmamalı, 55-65 karakter uzunluğunda olmalıdır.
- Başlık içerisinde hedeflediğiniz anahtar kelimeyi geçirmelisiniz.
- Başlığınız özgün olmalıdır.
- Kullandığınız başlık kullanıcıların ilgisini çekmelidir.
- Kullandığınız başlık arama niyetini karşılayacak nitelikte olmalıdır.
Başlıklarınızı biraz daha ileri seviyeye taşıyacak optimizasyon önerileri arıyorsanız eğer, bu video tam size göre:
İçerik Bağlantılarınızı Optimize Edin
Kullanıcılar web sitenizdeki bağlantıları gördüğü için, bir bağlantıya tıkladıklarında hangi sayfaya yönlendirileceklerini anlayabilmelidir.
Bağlantılar, aynı zamanda arama motorlarına içeriğinizin bağlamı hakkında bilgi verir. Eğer sayfanızın bağlantısı SEO dostu değilse, bu doğrudan sayfanızın Google arama motorundaki sıralamasını etkiler.
“Nafaka ödememe cezası” anahtar kelimesi için 2. sayfada çıkan web sayfasının URL yapısı.
Örneğin, şu iki bağlantıyı inceleyelim:
- siteismi(.)com/preview_url_slug-2024
- siteismi(.)com/web-sitesi-trafigi-arttirma/
İkinci bağlantının daha anlaşılır olduğu açıktır. Ayrıca, anahtar kelimeler içerdiği için arama motorları tarafından daha SEO dostu kabul edilir.
SEO dostu bağlantılar oluşturmak için en iyi yöntemler:
- Bağlantı içerisinde özel karakterler veya simgeler kullanmayın.
- Bağlantı içerisinde alt tire (_) kullanmayın.
- Bağlantı oluştururken bağlantının okunabilir olduğundan emin olun.
- Bağlantının çok uzun olmamasına dikkat edin.
Kaliteli Geri Bağlantılar Oluşturun
Geri bağlantılar (backlinkler), bir web sayfasının önemini belirleyen en kritik faktörlerden biridir. Google’ın PageRank algoritması, bir sayfanın değerini hesaplarken geri bağlantıları temel alır.
Bir web sitesi, ne kadar fazla ve kaliteli geri bağlantıya sahipse, arama motorları bu siteyi o kadar faydalı ve önemli olarak görür. Bu da sitenin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.
“Nafaka ödememe cezası” anahtar kelimesi için ilk sayfada görünen web sayfalarının sahip oldukları geri bağlantıların sayısı.
Kaliteli geri bağlantılar ile link inşası yapmak, web sitenizin trafiğini artırmanın en etkili yollarından biridir. Alanınızdaki otoriter sitelerden backlink aldığınızda, bu durum hem sayfanızın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına hem de ziyaretçi sayınızın artmasına katkı sağlar.
Alternatif Trafik Kaynaklarından Faydalanın
Tek organik trafik kaynağınızın yalnızca Google olması risklidir. Google’ın çekirdek güncellemeleri sırasında birçok site organik trafik dalgalanmaları yaşayabilir. Hatta bazı siteler, belirgin bir neden olmaksızın trafik kaybı yaşayabilir. Bu nedenle, Google kaynaklı ziyaretçi kayıplarından etkilenmemek için farklı trafik kaynakları oluşturmanız önemlidir.
Instagram, Pinterest, Facebook, X, BlueSky, Medium ve LinkedIn gibi platformlar, organik ziyaretçi çekmek için alternatif trafik kaynakları sunar. Bu platformlarda kaliteli içerik üreterek ve ziyaretçileri web sitenize yönlendirerek trafiğinizi artırabilirsiniz.
Site Hızını Yükseltin
Google, 2010 yılında sayfa hızını sıralama faktörü olarak duyurduğundan bu yana, site hızı sadece kullanıcılar için değil, aynı zamanda Google algoritması için de önemli bir sıralama kriteri haline gelmiştir.
Hızlı bir web sitesi, sayfanıza ilk kez giren ziyaretçilerin olumlu bir deneyim yaşamasını ve siteden hemen ayrılmamalarını sağlar. Bu durum sitenizin hemen çıkma oranına olumlu etki eder.
Halihazırda web sitenizin hızını öğrenmek için Google’nin resmi aracı olan PageSpeed İnsights aracını kullanabilirsiniz.
Arama motorlarının sayfalarınızı arama sonuç sayfasında geri plana atmaması için web sitenizin hızını arttırmak için yazdığımız blog yazısına göz atabilirsiniz.
Web sitenizin hızını artırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler ise aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Önbellekleme eklentisi kullanın
- Web sitenizdeki büyük boyutlu görsellerin boyutlarını ve hacimlerini düşürün.
- CDN kullanın.
- Sunucu özelliklerini arttırın.
“Featured Snippet” Kısmında Görünmeye Odaklanın
“Sıfırıncı Sıra” olarak da bilinen “Featured Snippet,” kullanıcı aramalarına en iyi yanıtı veren web sayfasının, arama sonuçlarının en üstünde ayrı bir blokta görünmesidir.
Arama sonuç sayfasında “Featured Snippet” kısmında çıkmak, sayfanızın daha fazla tıklama ve ziyaretçi almasına yardımcı olur.
“Featured Snippet” alanında yer almak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- İçeriklerinizde uygun yerlerde listelemeler kullanın.
- Kullanıcı sorgularına kısa ve net cevaplar verin.
- Cevaplarınızın uzunluğunu 50-60 kelime arasında tutmaya özen gösterin.
- İçeriğinizi paragraflara ayırarak okunabilirliğini artırın.
- Konu başlıkları ekleyerek içeriğinizi daha düzenli ve erişilebilir hale getirin.
Sitenizi Mobil Kullanıma Uygun Hale Getirin
Google, mobil odaklı bir arama motorudur; bu, web sitelerini mobil görünümlerine göre taradığı anlamına gelir. Ayrıca, mobil uyumluluk, Google’ın arama algoritmasında önemli bir sıralama faktörüdür.
Semrush verilerine göre, 2024 yılı itibariyle tüm Google trafiğinin 83.58%’ini mobil kullanıcılar oluşturuyor.
Tüm bu nedenler doalyısıyla, web sitenizin mobil uyumlu olması, daha yüksek sıralamalar elde etmeniz için kritik öneme sahiptir.
Sitenizin mobil uyumlu olmasını sağlamak için:
- Web sitenizi ekran boyutlarına uyum sağlayan esnek bir tasarımla oluşturun.
- İkonlar, butonlar ve görsellerin mobil kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemediğinden emin olun.
- Web sitenizin yüklenme hızını optimize edin.
- Açılır pencere (popup) kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın.
- Font boyutlarını mobil cihazlarda kolay okunabilir şekilde ayarlayın.
Web sitesi trafiği arttırmak için en garanti yöntem, profesyonel SEO çalışması yapmaktır. Sitenizin sayfa içi, sayfa dışı ve teknik SEO optimizasyonu, daha fazla trafik kazanmanızı sağlar.
SEO sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesi için profesyonel destek almak oldukça sizin için faydalı olacaktır. SkyZone Digital SEO Ajansı olarak sunduğumuz SEO hizmeti ile web sitenizin trafiğini artırmanıza ve hedef anahtar kelimelerinizle daha yüksek sıralamalar elde etmenize yardımcı oluyoruz.