Bu makalemizde Semrush ile Backlink sorgulama nasıl yapılır sorusuna detaylı cevap vermeye çalışacağız.
Semrush SEO uzmanları için en önemli araçlardan biri olarak bir web sitesinin SEO sürecinin yürütülmesinde kullanılıyor. Makalemizde Semrush Link Yaratma (Link Building) özelliğinin yalnız resimde işaretlenen Backlink Analizi veya Backlink Sorgulama kısmı için detaylı bilgi vereceğiz. Semrush backlink analizinin ne olduğu, konunun önemi, web sitesine katkıları, adım-adım bu aracın esas nitelikleri makale içerisinde açıkladık.
Semrush ile Backlink Sorgulama Nedir?
Semrush Backlink sorgulama bir web sitesinin domain ve subdomain’ne verilen tüm bağlantıları, bu bağlantıların oldukları konumu, türünü, Bağlantı Metnini (Anchor Text), Yönlendiren Alan adlarını, IP adreslerini ve birçok başka özellikleri analiz edebileceğimiz araçtır. Bu araçla hem kendi sitemizin, hem de rakip sitelerinin Backlink Analizlerini yapabilir, karşılaştırmalı olarak tüm bulguları inceleyebiliriz. Bu analizin neden bu kadar önemli olduğunuz soracak olursanız Backlink Nedir? adlı içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Geçelim bu özelliği nasıl kullanabileceğinize: Bu özelliği kullanmak için öncelikle Backlink analizine tıkladığınız zaman açılan sekmede resimde belirtilen kısma analizini yapmak istediğiniz web sitesinin alan adını veya url’yi girmeniz gerekiyor.
Sonrasında “Analiz et” butonuna tıklayarak backlink sorgulama raporuna ulaşacaksınız. Bu kısımda yalnız bir sitenin backlink değerlerini ve ya bir çok rakiple karşılaştırmalı Backlink analizi yapılabilir.
Semrush Backlink Analizi Genel Bakış
Semrush Backlink Sorgulama raporunda Genel Bakış sayfasında Yönlendiren Alan Adlarını, Backlink’leri, Aylık Ziyaretleri, Organik Trafik ve Dışa Dönük Alan Adlarının miktarını görünmektedir. Ayrıca Semrush Backlink Audit (İlgili içeriğimizde Backlink Auditinin nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatılmıştır.) yapıldığı zaman Genel Toksisite Puanını da görmek mümkündür.
Alt kısımda ise sitenin Authority Score, Authority Score Eğilimi, Ağ Grafiği, Yönlendiren Alan Adları Kategorileri, En iyi Bağlantı Metinleri, Backlink Türleri, Link Öznitelikleri gibi bir çok bilgiye grafikler halinde ulaşabilirsiniz.
Geçelim bu grafiklerin tek-tek incelenmesine:
Ağ Grafiği – Network Graph
Ağ Grafiği sayfasında, web sitenize bağlantı veren alan adlarıyla ilgili detaylı bilgi görsellerle ve grafiklerle detaylı olarak gösterilmektedir. Bu sayfa üzerinden inceleyebileceğiniz ana özellikleri kısaca özetledik. Ağ Grafiği ile sitenin tüm bağlantı ağı görselleştirmesi yapılıyor. Bu grafik, sitenize geri bağlantı sağlayan alan adlarının birbiriyle ve sitenizle olan bağlantılarını görmenizi sağlar.
Sitenize bağlantı veren alan adlarının yoğunlaştığı en iyi kategoriler kısmıyla sitenize backlink veren alan adlarının hangi kategorilerden olduğunu belirler. Bununla backlink kaynaklarının çeşitliliğini incelemek mümkündür. Bağlantı detayları ile sitenize en çok bağlantı veren alan adlarını, bağlantı sayılarını ve ait oldukları kategorileri tespit edebilirsiniz.
Analiz ettiğinizin web sitesinin backlink kaynaklarının kalitesi gösterilen grafikte ise backlink profilinin güvenirliği ve doğal görünümü ölçülebilir. Örnek olarak kullandığımız görselde sitenin Backlink durumu “Saygın” olarak değerlendirilmiştir. Burada backlink durumu ile alakalı olarak “Saygın” veya benzer bir ibare belirtilecektir.
Geri Bağlantılar – Backlinks
Semrush Backlink Analizinde Backlink’ler sekmesine geçtiğimiz zaman sitemize yönlendirilmiş olan geri bağlantıların (Backlinklerin) detaylı analizini göreceğiz. Burada backlink profilizin türlerini, bağlantı niteliklerini, kaynaklarını ve genel durumunu değerlendirebileceğiniz verilere ulaşılabilir.
Backlink’ler sekmesinin özelliklerini biraz daha detaylı ele alalım. Sayfanın sol üst kısmında toplam Geri Bağlantı, Yönlendiren Alan Adları ve Yönlendiren IP’lerin sayısı gözükmektedir. Onun sağ kısmında verilen geri bağlantıların metin, resim, form ve ya frame olduğu yüzdelerle ifade edilmektedir. Sağ üst kısımdaysa Link Özniteliklerini analiz etmek mümkündür. Bununla arama motorları tarafından backlinklerin değerinin nasıl belirlendiğini anlayabilirsiniz. Link öznitelikleri “Follow”, “Nofollow”, “Sponsorlu” ve “UGC” olarak belirtilir.
Alt kısımda ise sitenize gelen tüm backlinklerin detaylı listesini bulacaksınız. Bu listede gelen backlinklerin kaynak sayfa başlığı ve bağlantı adresi (URL), Harici ve Dahili Link sayısı, anchor text ve hedef URL, görülme tarihlerini ve kaybedilen bağlantıları analiz edebilirsiniz. Bu sekmeyle sitenize gelen backlinklerin durumunu analiz edebilir ve çıkardığınız sonuçlarla SEO stratejinizi güçlendirebilirsiniz.
Bağlantı Metinleri – Anchors
Bağlantı metinleri (Anchor Texts) sekmesi ile sitenize veya rakip backlink analizini yaptığınız siteye verilen backlinklerde kullanılan bağlantı metinlerinin detaylı analizini yapabilirsiniz. Bu sekmede Bağlantı metni listesi gözükmektedir. Buradan kullanılan bağlantı metinleri, her bir bağlantı metni için kullanılan backlink sayı, bağlantı metnin kaç alan adında kullanıldığını, görüntüleme tarihlerine ulaşabilirsiniz. Bağlantı Metinleri Nedir sorusuna cevabı ilgili makalemizde bulabilirsiniz.
Yönlendiren Alan Adları – Referring Domains
Yönlendiren Alan Adları sekmesinde bir web sitesine bağlantı veren farklı alan adları detaylı olarak listelenir. İlk olarak Yeni ve Kayıp Yönlendiren Alan Adları ile dönemler üzre size bağlantı veren sitelerin bağlantı verdiğini veya kaldırdığını izleyebilirsiniz. Bu da silinen bağlantıların değerli olması halinde kayıp bağlantıları kazanma yollarını değerlendirmenize olanak tanır. Sonrasında bu sekmede sitenize bağlantı sağlayan tüm alan adlarının ayrıntılı listesi bulunur.
İndekslenmiş Sayfalar – Indexed Pages
Bu sekme ise size sitenizde arama motorları tarafından indexlenmiş sayfalarının her biri için Backlink durumu analizi yapmanıza fırsat sunar. Sırasıyla indekslenmiş sayfanızın Başlık ve Url’i, Bu sayfaya verilen Backlinklerin sayını, backlink veren alan adlarının sayısını, sizin sayfanızdan diğer sitelere yönlendirilen dış linklerin sayısını, dahili linklerin sayısını inceleyebilirsiniz.
Dışa Dönük Alan Adları – Outbound Domains
Semrush’taki “Dışa Dönük Alan Adları” sekmesi, bir web sitesinin başka sitelere verdiği dış bağlantıları (outbound links) analiz etmek için kullanılır. Bu bölüm, web sitesinden hangi dış alan adlarına bağlantı verildiğini, bağlantıların otorite puanını, ilk ve son görüntülenme tarihlerini gösterir. Bu veriler, sitenin bağlantı stratejisini ve hangi sitelere yönlendirme yaptığını incelemek için yararlıdır.
Rakipler – Competitors
Rakipler sekmesi, analiz edilen alan adının backlink profiline benzer profillere sahip olan rakip siteleri listeler. Bu bölümde, sizin analiz ettiğiniz sitenin backlink stratejisini karşılaştırabileceğimiz potansiyel rakipler gösterilir. Bu kısımda rakibin AS (Authority Score), sitenizle karşılaştırmalı Rekabet Düzeyi, Ortak Yönlendirilen Alan Adları, rakibin Toplam Yönlendiren Alan Adlarını ve Backlink sayısını inceleyebilirsiniz. Bununla da, rakiplerin backlink profilini incelemek, potansiyel iş birlikleri veya link-building fırsatları yakalamak için kullanabilirsiniz.
Yönlendiren IP’ler – Referring IPs
Yönlendiren IP’ler sekmesi ile bir web sitesine bağlantı veren sunucuların IP adreslerine göre dağılımını incelemek mümkündür. IP adresi çeşitliliği, backlink profiline ait doğal ve geniş bir kaynak yelpazesine sahip olduğunu bildirir. Özellikle aynı IP’den çok fazla backlink gelmesi, potansiyel bir spam riski olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, backlink kaynaklarının çeşitliliği önemlidir.
Semrush ile Backlink tiplerine göre analiz nasıl yapılır?
Semrush’ta backlink tiplerinden bazıları adlarını Link Öznitelikleri kısmında kullandık. Şimdiyse bu konuyla ilgili daha detaylı inceleme yapacağız. Öncelikle sizler için backlink çeşitlerini sıralayalım:
- Dofollow Link
- Nofollow Link
- Sponsorlu (Ücretli) Link
- UGC Link
- Resim Bağlantıları
- Editoryal Link
- Karşılıklı Linkler
- Zararlı Linkler
- İşletme Profili Bağlantıları
Analiz zamanı, Semrush raporlarını kullanarak dofollow ve nofollow backlink oranlarını, bağlantıların nereden geldiğini (örneğin bloglar, haber siteleri veya sosyal medya platformları gibi), bağlantı türlerini (metin, resim, çerçeve) ve referans kaynaklarını değerlendirebilirsiniz. Ayrıca, bağlantıların domain otoritesini ve sitenize olan etkisini analiz ederek, yüksek kaliteli ve düşük kaliteli bağlantıları ayırt edebilir, zararlı backlinkleri belirleyebilirsiniz.
Bu verilerle birlikte backlink stratejinizi güçlendirmek için düşük kaliteli veya spam olarak değerlendirilen bağlantıları tespit edebilir ve kaldırma veya reddetme (disavow – Google Bağlantı Reddetme aracı kullanılabilir.) işlemlerini başlatabilirsiniz.
SSS
Backlink analizi nedir?
Backlink analizi, bir web sitesine gelen bağlantıların sayısını, kalitesini ve kaynağını inceleyerek SEO performansını değerlendirme sürecidir.
SEO için en çok değeri hangi backlink türü taşır?
Otoriter ve güvenilir sitelerden gelen dofollow backlinkler, SEO için en değerli backlink türüdür.
Kaliteli backlink nasıl alınır?
Kaliteli backlinkler, özgün ve değerli içerikler üreterek, güvenilir sitelerle iş birliği yaparak veya PR çalışmalarıyla kazanılabilir.
SEO için en çok değeri hangi backlink türü taşır?
Otoriter ve güvenilir sitelerden gelen dofollow backlinkler, SEO için en değerli backlink türüdür.
Kaliteli backlink nasıl alınır?
Kaliteli backlinkler, özgün ve değerli içerikler üreterek, güvenilir sitelerle iş birliği yaparak veya PR çalışmalarıyla kazanılabilir.
Backlink stratejisi nedir?
Backlink stratejisi, web sitesine değerli ve etkili bağlantılar kazanmak için izlenen yöntem ve planların bütünüdür.
Wiki backlink nedir?
Wiki backlink, Wikipedia gibi güvenilir kaynaklardan alınan ve SEO’ya katkı sağlayan bağlantılardır.
Zararlı backlink nasıl temizlenir?
Zararlı backlinkler, Google Disavow aracı ile reddedilerek veya ilgili sitelerden kaldırılmaları talep edilerek temizlenir.
Dofollow backlink ne demek?
Dofollow backlink, bağlantı verilen siteye otorite ve SEO değeri aktaran bağlantı türüdür.
Daha fazla SEO ile ilgili detaylı bilgiye erişmek için Skyzone Digital web sitemizi takip edebilirsiniz.